PFAS information

Vad är PFAS?

Mattias Öberg svarar på frågor om PFAS

Vad är PFAS? Vilka egenskaper har PFAS? Hur påverkas hälsan? Lyssna så du får en bild av hur PFAS drabbar oss.

Hur farligt är PFAS?

PFAS ger ökad risk för PCOS symptom 

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en vanlig hormonell störning som påverkar kvinnor i reproduktiv ålder. Symptomen för PCOS kan variera från person till person, men här är sju vanliga symptom:

Sju sätt att reducera symptomen av PCOS:

Att bibehålla ett hälsosamt immunförsvar är viktigt för att skydda kroppen från sjukdomar och infektioner. 


Att bibehålla ett hälsosamt immunförsvar är viktigt för att skydda kroppen från sjukdomar och infektioner. Här är sju sätt att förbättra ditt immunförsvar:

Vad kan jag göra för att reducera mina PFAS nivåer?

Undvik exponering: Det mest effektiva sättet att minska nivåerna av PFAS i kroppen är att undvika exponering för dessa kemikalier. Det kan innebära att ta steg som att använda alternativa produkter som inte innehåller PFAS, undvika förorenade vattenkällor och begränsa konsumtionen av vissa livsmedel som kan innehålla höga halter av PFAS.

Drick tillräckligt med vatten: Att dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa till att skölja ut PFAS ur kroppen. Det är viktigt att dricka rent, säkert vatten som har testats för PFAS-förorening.

Uppehåll en hälsosam diet: Att konsumera en kost rik på näringsämnen och antioxidanter kan hjälpa till att minska påverkan av PFAS på kroppen. Att äta livsmedel som frukt, grönsaker och fullkorn kan hjälpa till att stödja kroppens naturliga avgiftningsprocesser.

Motionera regelbundet: Regelbunden motion kan hjälpa till att stödja kroppens naturliga avgiftningsprocesser och kan hjälpa till att minska nivåerna av PFAS i kroppen.

Rådgör med en vårdprofessionell: Individer som kan ha exponerats för PFAS eller som är oroade över sina PFAS-nivåer bör rådgöra med en vårdprofessionell. En läkare kan rekommendera vissa behandlingar eller ingripanden som kan hjälpa till att minska PFAS-nivåerna i kroppen.

Det är viktigt att notera att PFAS kan kvarstå i miljön och kroppen under lång tid, och att minska PFAS-nivåerna i kroppen kan ta tid och ansträngning. Därför är det viktigt att vidta åtgärder för att minska exponeringen för PFAS för att förhindra ytterligare ansamling av dessa kemikalier i kroppen.


Källor för att reducera sina nivåer: